teatterijuttu    
VIIVANA Faktat Lisää


Zodiakin kevään avaa Lontoossa koreografina työskentelevän Satu Tuomiston vauhdikas ryhmäteos Viivana.
Lupauksensa mukaan Viivana herkuttelee nopeuden olemuksella, ja sen lukemattomilla ilmentymillä. Lontoon nykytanssista ja elokuvakerronnasta vaikutteita imeneen Satu Tuomiston työssä on tuoreutta, ja Viivana-teosta voikin luonnehtia hyvässä mielessä nuoreksi koreografiaksi – osittain myös nuorten tanssijoitten takia. Nuoruus ikään kuin huokuu leikittelevän teoksen särmikkäässä suoruudessa ja kursailemattomassa otteessa.

Viivana ei ole pelkästään vauhtia, se myös tutkii vauhdin olemusta ”eri nopeuksilla” slow motionista alkaen. Koreografi on paneutunut vauhdin visuaaliseen jälkeen, vauhtiviivaan. Vauhtiviiva ei synny ainoastaan hurjasta vauhdista, vaan myös silmän hitauden tuottamassa harhasta, tietynlaisesta jälkikuvasta. Tästä seuraa hauska pieni oivallus: vauhdikkaiden tanssijoiden kaksoishihat saavat liikkeen jatkumaan viivana ja hämäävät katseen uskomaan, että liike on hurjempaa kuin oikeasti onkaan.

Näyttämökuva keskittyy vauhdin luomiseen. Vauhdin käsitettä määrittää iso keinu sekä katsomon ja näyttämön väliin vedetty ”säleverho”, joka luo viivamaisen efektin koko teokseen. Elokuvallisia mieliyhtymiä saadaan valon ja varjon vahvasti sävyttämillä näyttämökuvilla. Teoksen äänimaailma tukee pääosin kokonaisuutta, mutta jotkut voimakkaat efektiäänet ärsyttävät.

Teoksen liikkeen keskeyttävät tietoiskut, joissa kerrotaan maailman nopeimmasta linnusta tai hitaimmasta etanasta, erilaisista vauhdikkaista vempeleistä ja keksinnöistä. Esityksen keskushenkilöksi nousee Antti (Antti Seppänen) sympaattisena ja koomisenakin esiintyjänä. Ylipäätään teos on hyväntuulinen ja maustettu hienovaraisella huumorilla, mikä onnistuessaan tarjoaa katsojalle viihdyttävän elämyksen.

Teos ei kuitenkaan päästä tanssijoita helpolla vaan vie vauhdin vaateessaan esiintyjät fyysisen suorittamisen ja kivun äärirajoille. Riina Huhtanen on äärimmäisen fyysinen ja vahva tanssija. Myös Satu Elovaara ja Antti Seppänen suoriutuvat vauhdikkaasti omasta tehtävästään, Sofia Karlssonille jää esityksessä selkeästi vähäisempi, taustoittava rooli. Fyysisyyden sivutuotteena näyttämöltä kuuluukin melkein alinomaa valitusta, kun vauhdikkaan liikkeen päätteeksi tanssija satuttaa itseään, tai pariaan. Mutta yhtä lailla näyttämöllä nauretaan liikkeen tuomasta mielihyvästä. Luonteva puhe on olennainen osa esitystä. Näyttämöllä puhutaan, mutta tällä kertaa ei luetella pelkästään vuorosanoja, vaan kommunikoidaan.

Zodiakin esitysten jälkeen ryhmä siirtyy Lontooseen. Viivana esitetään helmikuussa The Placen Robin Howard Dance Theatressa Resolution!-festivaalin ohjelmistossa. Tapahtumassa on mukana myös muita suomalaisia nuoria tekijöitä kuten Ilona Jäntti (Piiri), Simo Kellokumpu (Raw Dog), Janina Rajakangas (Scratching my Stomach) ja Lontoon Laban-tanssikoulusta vastavalmistunut Maija Nurmio (A Camp: if you lived here, you’d be home by now).

Satu Tuomisto on työskennellyt koreografina ja tanssielokuvien tekijänä Lontoossa valmistuttuaan Middlesexin yliopistosta vuonna 2000. Hänen on oma tanssiryhmänsä Satu Tuomisto Dance on esiintynyt mm. The Placen Robin Howard Dance Theatressa, The Bloomsbury Theatressa ja The Bull Arts Centressa. Tuomiston viimeisimpiä tanssiteoksia ovat Something About Us (2005), Toxic (2004) ja Long Lost Friend (2003).

Yleisötyö on ollut Tuomiston ohjelmassa koko tämän koreografiuran ajan. Yhteistyössä koulujen, nuorisotilojen ja Lontoon kaupungin kanssa hän on valmistanut tanssiteoksia ja -elokuvia nuorisoryhmille ja koululaisille. Myös Suomen vierailullaan hän tekee työpajasarjan tanssin opiskelijoille ja harrastajille yhteistyössä Helsingin tanssiopiston, Tanssivintin ja Keravan tanssiopiston sekä Stadian kanssa. Tanssivintin oppilaat esittävätkin oman, työpajassa syntyneen mini-Viivana
-esityksensä viimeisen esityksen jälkeen Zodiakissa.

Kirsi Raitaranta
26.1.2006
Kuva: Roger d'Olivere Mapp

VIIVANA

KOREOGRAFIA Satu Tuomisto (yhdessä tanssijoiden kanssa)
TANSSI Satu Elovaara, Riina Huhtanen, Sofia Karlsson, Antti Seppänen
ÄÄNISUUNNITTELU Roger d'Olivere Mapp (UK)
VALOSUUNNITTELU Mia Kivinen
PUKUSUUNNITTELU Anne Jämsä
YHTEISTUOTANTO Zodiak - uuden tanssin keskus, Satu Tuomisto Dance

ENSI-ILTA 24.1.2006 klo 19
Zodiak, Kaapelitehdas

MUUT ESITYKSET 26.1., 27.1. klo 19, 29.1. klo 15, 31.1., 1.2., 2.2. klo 19
Yleisökeskustelu esityksen jälkeen 26.1.

LIPUT 15/ 8 euroa
Lippuvaraukset Zodiak 09­694 4948, zodiak@zodiak.fi ja Lippupiste

ZODIAK ­ Uuden tanssin keskus
Tallberginkatu 1 b/154
http://www.zodiak.fi/
http://www.satutuomistodance.co.uk/

  HELVETTI
  JOKAPÄIVÄINEN LEIPÄMME
  PUTININ VENÄJÄ
  KÄSKY
  KOHTAUKSIA
  JOKAPÄIVÄINEN ELÄMÄ
  YKSI PÄIVÄ JA YKSI YÖ
  SORSASTAJA
  OLET TÄSSÄ! HÄR ÄR DU!
  NAINEN PALAA
  KUTSUMATTOMIA VIERAITA
  EN VINTERSAGA
  TÄTI JA MINÄ
  OPETUSNÄYTELMÄ
  HEIDI HOO EI OLE ENÄÄ TÄÄLLÄ TÖISSÄ
  KILPIKONNAN MUISTIKIRJASTA
  KONKURSSISIRKUS
  HELSINGIN TAIVAAN ALLA
  FUNDAMENTALISTI
  KADONNUTTA PESÄPALLOA ETSIMÄSSÄ
  ARMOTON NAINEN
  RAKKAUDESTA MINUUN
  VÄÄRENNETTY MORSIAN
  BLUE ROOM
  VIIVANA

Arkisto

©lasipalatsi.fi, flammable.biz