Kilpailuttajat

Rakenteellista väkivaltaa urheilujuhlan tunnelmissa
Ensi-ilta Vapaan Taiteen Tilassa 31.5.2016

Rakenteellista väkivaltaa urheilujuhlan tunnelmissa

Kollektiivi Tuomisto Tarvainen Santos Lähdeoja Kivinen pureutuu nykytanssilla eriarvoisuuteen, rakenteelliseen väkivaltaan ja seuraleikkeihin.

Spektaakkeliyhteiskuntaan sisäänrakennettu väkivalta on usein niin totuttua ja itsestäänselvää, että se ohitetaan huomioimatta. Urheilujuhlan riehakkaissa tunnelmissa Kilpailuttajat kysyy onko taloudellinen epätasa-arvo väkivaltaa vai muuttuuko se sellaiseksi etulyöntiaseman hyväksikäytöllä? Ja totta tosiaan, tässä esityksessä yleisön kannattaa käyttää kyynärpäitään hyväksi!

Liikekieli on rosoista, raakaa ja voimakkaan kehollista, tilapäisen herkkyyden keventämänä. Kohtaukset leikkautuvat johonkin ihan toiseen absurdilla logiikalla, barrikadeilta biletykseksi. Esityksen estetiikka on lainattu vapaapainista ja varastohalleista.

Lontoossa vuosikymmenen toiminut ja tällä hetkellä Suomessa vaikuttava koreografi Satu Tuomisto tunnetaan fyysispainotteisesta, tinkimättömästä tyylistään ja ajankohtaisista, keskustelua herättäneistä aiheistaan. Tanssija Jukka Tarvainen lähestyy nykytanssia parkour- ja akrobatiataustan tuomalla persoonallisuudella. Rohkea heittäytyjä, tanssija Salla-Maria Santos on viime vuosina ottanut paikkaansa yhä vahvemmin nykytanssin alueella ammentaen taustastaan kuubalaisten tanssien, showtanssin, teatterin ja fyysisen ilmaisun maailmasta. Säveltäjä Otso Lähdeoja on omaa polkuaan kulkeva ääniolioiden tutkija. Valosuunnittelija Mia Kivinen on toiminut nykytanssin kentällä erityisesti rakenteita kyseenalaistavissa teoksissa. Kivisen opinnot Kuvataideakatemian Praxis-ohjelmassa tuovat myös hänen työhönsä valosuunnittelijana taideteoreettisen näkökulman.

”Kilpailuttajat herättelee ihmisiä kyseenalaistamaan vääristyneitä yhteiskunnallisia rakenteita. Ravistelemme spektaakkelimaisesti ja röyhkeästi päällekäymällä.”
Satu Tuomisto

Tanssi, koreografia, valot, musiikki:
Satu Tuomisto
Jukka Tarvainen
Salla-Maria Santos
Otso Lähdeoja
Mia Kivinen

Kesto: noin 60 min
Teosta ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus, Samuel Huberin Taidesäätiö, Helsingin kulttuurikeskus
Residenssituki: Dansarena Nord (Norja), TROIS C-L (Luxemburg)

Vapaan taiteen tila (Vilhonvuorenkuja 15-16, 00500 Helsinki)
31.5.2016 klo 19 (Ensi-ilta)
1.6. klo 19
4.6. klo 19
5.6. klo 16

Lipun hinta: alkaen 10€, käteisellä paikanpäällä
Lippuvaraukset ennakkoon: liput(at)satutuomisto.com